pondělí 17. září 2012

Čtvrtý den v Kodani - naposledy ve skupině

Ráno předposledního dne bylo nevlídné. Radost mi kalilo hlavně to, že jsme se tentokrát museli odpojit od hlavní skupiny. Naši hostitelé vymysleli výlet, který počítal s přesunem vlakem. Já vláčky ráda, nákladní kolo ale nerado je. Rozhodli jsme si tedy udělat výlet vlastní.
Dopoledne jsme ještě jeli s celým pelotonem. Dánové toho připravili opravdu hodně a nebylo času nazbyt. Vše zajímavé nám tedy tentokrát řekli předem a mohli jsme se zrychleně přesunout do města. Až mi to bylo líto. Míjeli jsme nádherné baráčky, moderní komplexy, přístavní čtvrť. Pauzu jsme si vydupali až v přístavu. Z něj zrovna vyplouvala fregata historických lodí (pravda, upravených pro vození turistů). A navíc zvednutý padací most! Přes nesouhlasné pohledy průvodce jsme fotili a fotili. Nikomu se nechtělo jet hned dál. To už na nás ale čekala proslavená malá mořská víla. Její socha je v permanentních obležení turistů. Naštěstí můj foťák ovládá funkci zoom – jinak bych ji zblízka ani nespatřila. Ještě krátký pohled na moře a hurá zase k nádraží. Tam jsme se rozloučili s výpravou a začali přemýšlet o další trase. Až mě zahřálo u srdce, když za námi najednou vyběhl jeden španělský delegát a zjišťoval, proč nejsme na peróně. Myslel si, že čekáme na to až nám někdo pomůže s vynesením kola. Ach, gentlemani ještě nevymřeli :o).

Protože se blížilo poledne, vyrazili jsme hledat menší restauraci nebo kavárnu. Azyl nám poskytla překrásná kavárnička, kde se snad zastavil čas. Nikdo nikam nespěchal, každý si četl (pravda, většinou v počítači nebo tabletu) a usrkával k tomu kávu nebo horkou čokoládu. Jó, čokoláda... tu mají v Dánsku výbornou... horkou i studenou, hořkou i sladkou... mňam. Vydatně posilněni jsme se jali prozkoumávat město na vlastní pěst. Najednou tu nebyl žádný průvodce ani jasně vytyčený cíl. Ze začátku jsme byli silně nejistí. Hned v první ulici navíc chyběla ta příjemná cyklistická stezka. Ani se nám nechtělo zpátky do provozu. Chodník byl ale pod naši úroveň a vida, ono to šlo i bez toho pruhu. S ním to však bylo o dost pohodovější.
Jak jsme se tak toulali, našli jsme i kopec! Výškový rozdíl nic moc, pro nákladní kolo to bylo až až. Cesta nás zavedla do parku, po zbytcích městských hradeb a nakonec až k moři. Výlet nám zpestřil déšť, náladu nám ale nezkazil. Jelo se nádherně. Stezky byly krásně upravené, chodci měli jinak barevnou část cesty, všude zeleň a ticho. Křížení se silnicí krásně intuitivní a bez zbytečných stresů. U moře to kapku foukalo a jedinou vadou se nakonec ukázalo nenalezení veřejných toalet. I ovečky na nás zabečely.
Jízda městem byla ideální pro focení. Zajímalo mě hlavně neobvyklé parkování u nádraží (kola naštosovaná nad sebe) i různé typy zabezpečení. Respektive jejich absence. Hlava mi nebrala, že někdo dokáže s klidným srdcem opustit takové fešáky a zamknout pouze zadní kolo (a tím nemyslím, že je kolo za něj někde přivázané... pouze je kolo znehybněno). I já bych dokázala většinu kol vzít na rameno a odnést někam pryč. O tom, že většina sedel byla značky Brooks a i doplňky nepatřily k nejlevnějším marno mluvit. Samozřejmě, že jsme občas objevily vrak. Sem tam někdo ukradl přední kolo, sedlo nebo i jen řídítka. To se ovšem týkalo kol, která byla evidentně stará. Občas to vypadalo, že majitel se prostě rozhodl, že když už mu někdo něco ukradl tak on tam ten zbytek prostě nechá napospas osudu. Na jedné hromadě jsem spočítala skoro osm pozůstatků – halabala naházených na sebe. Jediná poctivě uzamčená kola (a to těžkým řetězem) byla ta nákladní. Investice do nové christianie je prostě vysoká i tady. 
parkovací stání u nádraží

Na hostelu jsme si dali skromnou (ale výbornou) večeři a i vínečko na recepci měli. Vráťa odjel vrátit nákladní kolo (fňuk, bude se mi stýskat) a já relaxovala u počítačové hry. Když už jsme skoro spali, přijel zbytek našich kolegů. Ve tvářích měli uštvaný výraz a evidentně se něco nepovedlo. Z jejich vyprávění pak šel skoro mráz. Od vlaku prý vedla nic moc cesta, hrad byl zavřený, mírně bloudili, večeře se konala uprostřed nějaké matějské, její kvalita byla mizerná... až nám záviděli, jak hezky jsme si projeli město a okolí. Vyměnili jsme si ještě pár zážitků a byl čas jít na kutě. Ráno nás čekalo balení, odhlášení z hostelu a (tentokrát už pěší) rozloučení s Kodaní.
já bych se bála nezamknout takovýho krasavce

Žádné komentáře:

Okomentovat